Zuid-Afrika selfdrive (17 dagen)

Ontdek zelf het afwisselend Zuid-Afrika

AfricaAlacarte stelt je een afwisselende reis voor langs een aantal van de mooiste plaatsen in Zuid-Afrika. Dankzij de vrijheid die een selfdrive biedt, kies je zelf de activiteiten en maak je de excursies die je het meest aanspreken.
Onderweg van het startpunt in Johannesburg tot het eindpunt in Kaapstad volgen de hoogtepunten elkaar op. Van het Krugerpark tot het meer van Saint Lucia, van het Milwane National Park tot de wildreserevaten van Hluhluwe-Umfolozi, van wijnproeven in Franschhoek tot oesters eten in Knysna.
Deze unieke rondreis wordt afgelosten met drie dagen Kaapstad zodat er voldoende tijd is om deze prachtige stad te ontdekken. De accommodatie werd zorgvuldig uitgekozen en is steeds van hoog niveau.

Deze reis à la carte!
17 dagen vanaf € 2280

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 2510  
€ 2350  
€ 2280  

Hoogtepunten

 • ontdekking van de BIG 5 in het wereldbekende wildpark van Kruger
 • verblijf in de Mejane River Lodge aan de oevers van de Crocodile River
 • boottocht tussen de ontelbare Nijlpaarden en krokodillen op het Santa Lucia meer
 • bezoek aan een Struisvogelfarm in Oudsthoorn
 • de spectaculaire kustlijn van Bollard Bay en de Knysna Heads
 • wijnproeven in de wijnkastelen van het gastronomisch Franschhoek
 • beleving van de talrijke bezienswaardigheden van Kaapstad

1

Dag 1: Aankomst - Johannesburg

Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg pikken je je huurwagen op. Je overnacht in een garden room in het rustige eco-chic boutique hotel "The Peech" dat net buiten Johannesburg in Melrose gelegen is.
The Peech in Melrose
avondmaal

23

Dag 2-3: Johannesburg - Hazyview / Krugerpark

De eerste mooie rit gaat naar Hazyview dat gelegen is in de Mpumalanga regio, het is een rit van 400 km (ongeveer 5 uur rijden). We overnachten in de afgelegen Chestnut Country Lodge dat diverse activiteiten als ballonvaren, rafting en quadrijden aanbiedt. De Chestnut Country Lodge is tevens een ideale uitvalsbasis om het wereldberoemde Krugerpark te bezoeken.
Chestnut Country Lodge
ontbijt

45

Dag 4-5: Hazyview - Crocodile River / Krugerpark

Na een rit van 130 km (ongeveer 3 uur) bereiken we de Mjejane River Lodge waar we twee nachten verblijven. Vanuit de lodge die net buiten het zuidelijk deel van het Kruger National Park aan de oevers van de Crocodile River gelegen is, zien we de wilde dieren die hun dorst komen lessen aan de rivier. De Lodge organiseert ochtend- en namiddagsafari's, natuurwandelingen, paardrijden en tochten met mountainbikes.
Opmerking: er moet ongeveer R300,00 per persoon per nacht Kruger conservation taks betaald worden.
Mjejane River Lodge
ontbijt, middagmaal en avondmaal

6

Dag 6: Swaziland - Mlilwane National Park

Om het Mlilwane National Park te bereiken, rijden we 200 kilometer (ongeveer 3 uren) door het Koninkrijk Swaziland dat bijna volledig omgeven is door Zuid-Afrika en Mozambique. Het Milwane National Park is een reservaat van 4.560 hectaren dat de habitat vormt van de belangrijkse diersoorten die leven in Swaziland.
Mlilwane Rest Camp
ontbijt

78

Dag 7-8: Swaziland - Saint Lucia

Vandaag staat er een rit van 350 km (ongeveer 4,5 uur) op het programma, bestemming is Saint Lucia dat bij de Indische Oceaan in de noordoostelijke regio van KwaZula Natal is gelegen. Saint Lucia is een ideale uitvalsbasis om een boottocht te maken op het gelijknamige meer dat gekend is om zijn gigantische nijlpaarden en krokodillenpopulatie. Ook een bezoek aan het Isimangaliso Wetland Park of de prachtige wildreserevaten van Hluhluwe-Umfolozi zijn een echte aanrader.
Wie het liever rustiger aandoet kan genieten van de uitgestrekte maagdelijke stranden van de Indische Oceaan of een culturele Zoeloe uitstap.
ontbijt

9

Dag 9: Saint Luca - Durban - Port Elizabeth

In de namiddag vertrek je naar de luchthaven van Durban waar de huurwagen wordt achterlaten, inchecken voor de vlucht naar Port Elizabeth. Op de luchthaven wordt je opgewacht door de chauffeur die je naar de Ibhayi Guest Lodge brengt, deze is centraal gelegen in het hart van Port Elizabeth. De zeepromenade van Port Elizabeth met haar talrijke winkeltjes en restaurants ligt op korte wandelafstand.
Ibhayi Guest Lodge
ontbijt

1011

Dag 10-11: Port Elizabeth - Knysna

Nadat je de huurwagen bij de luchthaven hebt opgehaald, rij je in 275 km (ongeveer 3 uur) naar Knysna dat bekend is als de oesterhoofdstad van Zuid-Afrika. Onderweg naar Knysna is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Tsitsikama National Park en Plettenberg Bay.
We verblijven twee nachten in de Leisure Isle Lodge dat prachtig gelegen is aan de kustlijn van Bollard Bay en schitterende zichten biedt over de lagune, het Featherbed natuurreservaat en de spectaculaire Knysna Heads.
Vanuit Knysna kunnen er mooie uitstappen naar de The Cango grotten of naar de Knysna Lagune gemaakt worden. Op deze lagune kan je een boottocht maken, gaan vissen of met de kano varen.
Leisure Isle Lodge
ontbijt

12

Dag 12: Knysna - Oudtshoorn

Van Knysna naar de Little Karro Regio is het langs de R62 ongeveer 120 km rijden (2 uur). We verblijven in Mooiplaas Guesthouse. Dit succesvolle guesthouse is gelegen op een struisvogelboerderij met een oppervakte van 3.000 hectare. We genieten van de open ruimte met spectaculaire zicht op de prachtige Swartberg Mountains. In de omgeving zijn diverse wandel- en fietsroutes.
Mooiplaas Guesthouse
ontbijt

13

Dag 13: Oudtshoorn - Franschhoek

Na 390 km (4,5 uur) rijden bereik je Franschhoek, ook de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. We verblijven in Klein Waterval Riverside Lodge, deze lodge ligt in de vallei van Franschhoek aan de oevers van de rivier Berg in een decor van wijngaarden en bergen. Het zal dan ook niet verbazen dat wijnproeven in de talrijke wijnkastelen in de omgeving van Franschhoek een populaire activiteit is. Verder vind je in Franschhoek veel fijne restaurants, leuke winkeltjes en kunstgallerijen.
Klein Waterval Riverside Lodge
ontbijt

141516

Dag 14-16: Kaapstad

Na amper 90km rijden bereik je Kaapstad. Tijdens ons verblijf verkennen we de stad en haar omgeving: V&A Waterfront, Camps Bay, de Tafelberg, het schiereiland met Kaaps de Goede Hoop, Boulder Beach, Simon’s Town en Robben Island waar Nelson Mandela 17 jaar in gevangenschap doorbracht. Het Three Boutique Hotel dankt haar naam aan haar ligging net onder de iconische Cape Town Mountains.
Three Boutique Hotel
ontbijt

17

Dag 17: Kaapstad - vertrek

Terugvlucht vanuit Kaapstad.
ontbijt

Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven
 • binnenlandse vluchten
 • huurwagen met basisverzekering

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies

Algemeen

Geld

De officiële munteenheid van Zuid Afrika is de Zuid Afrikaanse rand. Een Zuid Afrikaanse rand is 0,06 euro waard. Eén euro is ongeveer 16,50 rand waard. Zuid Afrika heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

Tijdsverschil

In onze zomermaanden is er geen tijdsverschil tussen België en Zuid-Afrika, gedurende onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Europese stekkers passen niet in het stopcontact en de typische Zuid-Afrikaanse driepoot is zelden in wereldstekkers te vinden. De juiste verloopstekkers kun je in bijna iedere supermarkt in Zuid-Afrika aanschaffen. Verder is het aangeraden een zaklamp mee te nemen op je reis door Zuid-Afrika.

Communicatie

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wilt bellen draai je eerst 09. Vervolgens draai je de code van het land dat je wilt bellen (bv. voor België 32).
Afgezien van enkele vergeten afgelegen plaatsen is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Koop best een simkaart ter plaatse of huur een GSM.

Internet

In bijna heel Zuid-Afrika is het mogelijk om te internetten. In elke stad vind je internetcafés en ook in veel hotels is het mogelijk om voor 25 Rand per uur (iets meer dan drie euro) gebruik te maken van het Internet.

Transport

Openbaar vervoer zoals wij dat in België kennen bestaat niet in Zuid-Afrika. Treinen en bussen rijden zeer onregelmatig en een auto huren is prijzig. Ook is het zeker even wennen aan de Afrikaanse rijstijl. De kosten voor een taxi kunnen aardig oplopen. De minibus-taxi (12 personen) vormt een mooi en betaalbaar alternatief. Ter info, een taxirit van 10 km kost doorgaans 200 Rand, hetzelfde ritje per minibus taxi 5 Rand.

Visum

Belgische reizigers hoeven geen visum voor een toeristische reis van minder dan 90 dagen. Op voorwaarde dat je over een geldige reispas tot ten minste 30 dagen na de reis en twee vrije bladzijden beschikt. Daarenboven moet je ook over een retourticket beschikken. Bij twijfel contacteer je best de Ambassade van Zuid-Afrika (www.southafrica.be).

Gezondheid

Inentingen

Inenting tegen de gele koorts is slechts nodig voor personen die gedurende hun reis passeren door de Gele-Koorts-Gordel van Afrika of Zuid-Afrika. De volgende vaccinaties worden echter aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen Hepatitis A(besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. Bij twijfel, contacteer je best je huisarts of het Instituut voor tropische geneeskunde.

Ziekenhuizen en dokters

Zuid-Afrika telt twee soorten ziekenhuizen: staatshospitalen en privé-hospitalen. De kwaliteit van de medische zorgverlening is in beide gevallen hoogstaand; al moet je in staatshospitalen rekening houden met een wachttijd voor niet-dringende behandelingen. Privé-hospitalen hebben meer personeel, zijn vaak moderner en de patiëntenkamers zijn er veel comfortabeler. Het is aangeraden je aansluitingskaart van Eurocross of de polis van een reisbijstandsverzekering te tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis. Zonder een reisverzekering zal men jou niet opnemen in een privé-hospitaal, tenzij je een kredietkaart met hoge limiet hebt of opname medisch gezien hoog dringend is.

Klimaat

Klimaat

Aangezien Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen er tegengesteld aan de onze. Van december tot maart is het zomer in Zuid-Afrika. Aan de kust is het er gemiddeld 25 graden, landinwaarts is de gemiddelde temperatuur in de zomer 30 graden. Het westelijke gedeelte van het land, waar ook de Kalahariwoestijn ligt, is het warmste deel van Zuid-Afrika. In de zomermaanden loopt de temperatuur hier gemakkelijk op tot 35 graden. Langs de Indische oceaan is het in de zomermaanden zwoel en tropisch. Van juni tot september is het winter in Zuid-Afrika. In deze periode daalt het kwik tot ongeveer 20 graden.

Beste reistijd

Zuid-Afrika is het hele jaar door een goede reisbestemming. Indien je graag op safari wenst te gaan, is het raadzaam dit te doen tegen het einde van de lente, in de maanden augustus of oktober. Als natuurliefhebber, zijn ook de bloemen op hun mooiste in de maand augustus. Het voorjaar en de herfst zijn dan weer de ideale periode om rond te trekken door Zuid-Afrika; de zomers kunnen er vaak nogal heet worden.

Cultuur

Religie

In iedere stad of in ieder dorpje staat wel een kerk, een moskee of een synagoge. De diversiteit aan verschillende geloofsrichtingen in Zuid-Afrika is talrijk. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Zuid-Afrikanen. 80% behoort tot de christelijke kerk. Niet alleen het Christendom met zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het Hindoeïsme, Jodendom en de Islam komen veelvuldig voor onder de bevolkingsgroepen.

Taal

Er worden veel verschillende talen gesproken in Zuid-Afrika. De twee voornaamste talen zijn het Afrikaans en het Engels; deze zijn van Germaanse oorsprong. De andere talen zijn Bantoe-talen. Verder zijn Portugees, Duits en Frans veelgebruikte immigrantentalen.

Handig om weten

Gewoontes

 • Groeten: vriendelijkheid en gastvrijheid zijn twee centrale waarden in Zuid-Afrika. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met ‘How are you?’ (Hoe gaan dit?). ‘Fine, thank you’ (Baie goed, dankie) volgt als antwoord. Handen schudden is voor Zuid-Afrikanen erg van belang: eerst maken de handen contact, daarna wordt de duim gepakt en daarna weer de handen. Tijd speelt een minder strikte rol dan in België; voor informele afspraken geldt doorgaans een marge van een kwartier.
 • Kledij: kleding van stedelingen is vergelijkbaar met Belgische zomermode. Mannen dragen een jeans met een T-shirt en (in mindere mate) een hemd. De korte broek is een discutabel kledingstuk: voor mannen wordt deze gedragen met kniehoge sokken. In de Afrikaanse cultuur wordt de korte broek als kinderlijk gezien, een schande voor een volwassen man. Volwassen Afrikaanse vrouwen geven de voorkeur aan gekleurde jurken. Jongens en meisjes zijn op schooldagen gekleed in uniform. Zuid-Afrikanen geven de voorkeur aan dragen van comfortabele kleding. Voor formele bijeenkomsten wordt deze ingeruild voor stijlvolle jurken en pakken met stopdas of vlinderdas.
 • Strand: op bekende stranden als Margate, Pennington, Plettenberg Bay, Port Alfred, Salt Rock, Scottburgh, Shelly Beach, Sodwana Bay, Umhlanga en Umkomaas dragen badgasten moderne zwemkleding. Dit houdt in, dat voor mannen een boxershort volstaat. Vrouwen kunnen hier probleemloos bikini's dragen. Wees terughoudend op de stranden van plattelandsgebied, met name die van voormalige 'homelands' Transkei en Ciskei.

Overige weetjes

 • Water: kraantjeswater is in principe overal drinkbaar, maar het heeft meestal een andere smaak dan bij ons. Om hygiënische redenen kan je misschien toch maar best mineraal water of bronwater uit flessen drinken.
 • In Zuid Afrika zijn fooien de gewoonte bij dienstverlenende mensen. Deze fooien mogen slechts een beperkt bedrag inhouden.
 • In geval van nood, kan je gebruik maken van volgende alarmnummers: Politie/Brandweer (10111), Ambulance (10177).