Namibië - Van Sossusvlei tot Damaraland en Etosha (14 dagen)

Selfdrive met de belangrijkste hoogtepunten van Namibië

Tijdens deze zeer afwisselende rondreis komen de belangrijkste hoogtepunten van dit schitterende land aan bod. We maken kennis met de unieke dierenwereld van Etosha National Park, de hoge zandduinen van Sossusvlei, de zeehondenkolonie bij Cape Cross, de unieke kleuren van de steeds wisselende landschappen, de dramatiek van Damaraland en de katten van Africat Foundation.

Overnachten doen we op mooie campsites in onze camper of in de tent op het dak van onze eigen 4x4. In Swakopmund logeren we in een guesthouse. Op een enkele uitzondering na zijn de kampeerplaatsen in Namibië zeer ruim. De meeste kampeerplaatsen zijn zeer goed uitgerust met een winkeltje, propere WC’s en douches met koud/warm water.
Het is uiteraard mogelijk om het hieronder beschreven programma op maat aan te passen en te overnachten in comfortable lodges.

Deze reis à la carte!
14 dagen vanaf € 1190

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 1540  
€ 1320  
€ 1190  

Hoogtepunten

 • cheetah tracking bij Solitaire Guest Farm
 • de hoogste zandduinen ter wereld en het ongeëvenaarde Dead Vlei bij Sossusvlei
 • whale and dolphin spotting bij Walvis Bay & 4x4 tocht naar Sandwich Harbour
 • de zeehondenkolonie bij Cape Cross
 • de rotstekeningen bij Twijfelfontein
 • het woeste landschap van Damaraland
 • de woestijnolifanten bij Mowani Mountain Camp en Palmwag
 • big 5 in Etosha National Park
 • het unieke kleurenpakket van de steeds wisselende grandiose landschappen
 • luipaarden en wilde honden bij Okonjima Nature Reserve

1

Dag 1: Windhoek - Lake Oanob

Op de luchthaven van Windhoek worden we ontvangen door een vertegenwoordiger van verhuurmaatschappij die ons naar Windhoek brengt waar we onze 4x4 in ontvangst zullen nemen.
Na het in orde brengen van de nodige formaliteiten mbt de huur van onze wagen ontvangen we ons gedetailleerd roadbook en krijgen we een uitgebreide briefing van onze Belgische contactpersoon ter plaatse die ons ook begeleidt naar de supermarkt waar we onze inkopen voor de volgende dagen kunnen doen.
Bij Lake Oanob overnachten we voor de eerste maal in een tent op het dak van onze 4x4. Elke kampeerplaats is uitgerust met een BBQ en heeft watervoorzieningen, elektriciteit en verlichting.
Rijtijd: 1 uur
kamperen bij Lake Oanob bij Rehoboth

2

Dag 2: Lake Oanob - Solitaire

Solitaire is zonder twijfel het meest bekende gehucht van de Namib-Naukluft. We vinden er een tankstation, een restaurant, een motel en de bekende McGregor’s bakkerij. Solitaire Guestfarm ligt vlakbij de Rand Mountains en biedt een spectaculair uitzicht over de Namib woestijn.
Kamperen bij Solitaire Guestfarm is zeer comfortabel: iedere kampeerplaats heeft een eigen sanitaire blok en er mag gebruik gemaakt worden van alle faciliteiten (bv. zwembad, bar, restaurant) van de lodge.
Bij Solitaire Desert Farm kunnen we genieten van de rust aan het zwembad, prachtige natuurwandelingen maken, mountainbiken of onder begeleiding van wildlifebiologen deelnemen aan een Cheetah Tracking in het private Cheetah Sanctuary.
Rijtijd: 2,5 uur
kamperen bij Solitaire Desert Farm

3

Dag 3: Solitaire - Sesriem Canyon

De rit van Solitaire naar Sesriem voert ons door prachtige landschappen met een uniek kleurenpallet.
Na aankomst in Sesriem kunnen we nog een wandeling maken door de mooie zandstenen Sesriem Canyon die door de Tsauchab-rivier over een lengte van 1 kilometer tot een diepte van 40 meter werd uitgeslepen.
Bij de drukbezochte camping vinden we een zwembad, een winkeltje en een tankstation.
Rijtijd: 1,5 uur
kamperen bij Sesriem

4

Dag 4: Sossusvlue - Deadvlei

Sossusvlei dat gelegen is in het Namib-Naukluft National Park is waarschijnlijk Namibië's meest spectaculaire en meest bekende attractie. De meer dan 60 wereldberoemde duinen van Sossusvlei zijn tot 400 meter hoog. Het beklimmen van deze magische duinen zorgt voor een zinderende natuurbeleving. Als je vroeg vertrekt kan je in de duinen gemsbokken, jakhalzen en struisvogels tegenkomen.
Een bezoek aan Sossusvlei is niet kompleet zonder Deadvlei te bezoeken. De zwartgeblakerde bomen op de witte gedroogde kleivlakte vormen een prachtig contrast met de dieprode achtergrond van de hoge zandduinen.
Duin 45 is met zijn sierlijk golvende kam en prachtig kleurenpakket de absolute blikvanger.
Ondanks de uitzonderlijk zware omstandigheden vinden we in Sossusvlei een grote verscheidenheid aan planten en dieren die zich hebben aangepast aan deze droge omgeving.
kamperen bij Sesriem

5

Dag 5: Swakopmund - Walvisbay

We rijden van Sesriem naar Swakopmund door de Kuiseb-Canyon die deel uitmaakt van de Namib-Naukluft woestijn dat één van de oudste woestijnen ter wereld is. In deze prachtige uitgestrekte woestijn leven kuddes gemsbokken, springbokken en zebra’s.
Voordat we in Swakopmund aankomen en als de tijd het toelaat kunnen we rijden langs de Welwitshia Drive. Tijdens deze rit, die ons door een maanlandschap voert, kunnen we de Welwitshia aanschouwen. Deze woestijnplant kan enkel overleven dankzij de nachtdauw.
In Swakopmund, dat nog steeds een Duitse sfeer uitademt, vinden we tal van winkeltjes, restaurantjes en grote supermarkten waar we de noodzakelijke inkopen voor het verderzetten van onze reis kunnen doen.
Walvisbay, dat net als Swakopmund aan de Atlantische Oceaan gelegen is, is een ideale uitvalsbasis om een boottocht te maken. Voor de kust leven talloze dolfijnen en zeehonden. Walvissen worden regelmatig gespot.
Omdat het van juni tot augustus te koud en klam is in de omgeving van Swakopmund overnachten we in een guesthouse in het goed georganiseerde en mooie Swakopmund.
Rijtijd: 5 uur
Cornerstone Guesthouse

6

Dag 6: Whale & dolphin watching en Sandwich Harbour

Vandaag maken we vanuit Walvisbay een zeer interessante tocht op zee met een catamaran. We zien met zekerheid dolfijnen en zeehonden die zelfs aan boord komen om een visje te eten. Met wat geluk spotten we een van de walvissen die deze baai regelmatig bezoeken.
Terwijl we varen worden we begeleid door talloze zeevogels waarbij de Pelikanen het meest opvallen. De kapitein serveert lekkere hapjes en drankjes.
In de namiddag kunnen we een spectaculaire tocht door de hoge zandduinen bij Sandwichharbour maken. Een ervaren chauffeur rijdt de prachtige duinen gezwind op en af. We houden halt voor een hapje en een drankje en om van het prachtige uitzicht over de oceaan te genieten.
Cornerstone Guesthouse

7

Dag 7: Cape Cross - Mowani Mountain Camp

Voordat we koers zetten naar het woeste Damaraland, bezoeken we bij Cape Cross de enorme zeehondenkolonie die bestaat uit meer dan 200.000 Kaapse pelsrobben.
In dit dramatische landschap van Damaraland hebben de woestijnolifant en de zwarte neushoorn zich weten aanpassen aan hun droge omgeving. Het golvende, ruwe terrein is adembenemend. De fauna en flora zijn fascinerend.
We overnachten op de camping bij het prachtig gelegen Mowani Mountain Camp. Iedere campsite heeft een eigen sanitaire blok en kookfaciliteiten.
Rijtijd: 6,5 uur
kamperen bij Mowani Mountain Camp

8

Dag 8: Camp Kipwe

Naargelang onze voorkeur nemen we deel aan een safari op zoek naar woestijnolifanten, bezoeken we de bekende rotsschilderingen van Twyfelfontein of doen we een natuurwandeling in de buurt van het kamp.
kamperen bij Mowani Mountain Camp

9

Dag 9: Twijfelfontein - Palmwag

Bij Palmwag kunnen de liefhebbers deelnemen aan de Damaraland Wildlife Excursion. Tijdens een safari in de private concessie van de Palmwag Lodge vinden we veel wilde dieren als zebra, kudu, oryx, springbok, struisvogels, jakhalzen en hyena’s. Met wat geluk zien we zelf de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn en de woestijnolifant.
Een andere interessante activiteit is een wandeling met een Himba die ons uitleg geeft over de fauna, de flora en over de traditionele manier waarop deze semi-nomaden leven.
Kampeerders mogen gebruik maken van het mooie zwembad van de lodge en kunnen mits reservatie terecht in het restaurant.
Reistijd: 2 uur
kamperen bij Palmwag Lodge

10

Dag 10: Etosha - Okaukuejo

Etosha National Park is uniek in Afrika. Etosha is niet alleen één van de grootste parken in Afrika, het is ook één van de beste parken voor het spotten van grote troepen wild. Zebra’s, wildebeest en springbokken komen rond de waterholes in grote getalen voor. Olifanten, zwarte neushoorns, luipaarden en leeuwen laten zich relatief makkelijk zien. Bovendien is het park zeer goed bereikbaar en gemakkellijk met de eigen wagen te verkennen.
Etosha wordt gekenmerkt door zijn grote witte zoutpan. Terwijl de zon ongenadig schijnt, trekken de waterbronnen in deze zoutpan dorstige dieren aan. Wie in zijn wagen geduldig bij de waterholes wacht, heeft gegarandeerd succes!
Wij overnachten in de 3 restcamps die mooi van West naar Oost over het park verspreid zijn. Bij elke restcamp zijn er drinkwaterplaatsen die ’s nachts verlicht zijn zodat we ook na zonsondergang van het wildleven kunnen genieten.
Bij Okaukuejo vinden we een tankstation, een winkel, een bar, een zwembad en een verlichte waterhole. Op de camping zijn er gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.
Reistijd: 4,5 uur
kamperen bij Okaukuejo Rest Camp

11

Dag 11: Etosha - Halali

Het Halali Restcamp ligt halverwege tussen Okaukuejo en Namutoni. Door de dichtere vegetatie vinden we in dit deel van het park meer luipaarden, neushoorns en olifanten.
Bij Halali kunnen we genieten van een mooi zwembad. De waterhole die ook s’nachts verlicht is, staat garant voor prima game viewing.
Bij Halali vinden we verder een winkel, een tankstation, een restaurant en een bar.
Reistijd: 1,5 uur
kamperen bij Halali Rest Camp

12

Dag 12: Etosha - Namutoni

Namutoni Camp dat gelegen is in een oud Duits Fort ademt een unieke atmosfeer. Vanop de omwalling van het fort kunnen we genieten van prachtige zonsondergangen; vanop het uitzichtsplatform zien we de King Nehale Waterhole die veel wild aantrekt.
Namutoni Camp ligt in de nabijheid van de Fishers Pan die een hotspot is voor vogelliefhebbers.
Bij Namutoni vinden we een tankstation, 2 restaurants, een souvenirshop en een zwembad.
Reistijd: 1,5 uur
kamperen bij Namutoni Rest Camp

13

Dag 13: Okonjima - Africat Foundation

Vandaag verlaten we Etosha en rijden we naar het Okonjima Nature Reserve. Dit 55.000 are grote natuurreservaat dat halverwege Etosha National Park en Windhoek ligt is bekend voor zijn cheetah en luipaard safari’s. In het park rehabiliteert The Africat Foundation cheetahs, wilde honden, hyena’s en luipaarden waardoor deze wilde dieren makkelijk gespot kunnen worden in hun natuurlijke omgeving.
We kamperen bij de Omboroko Campsite dat 4 mooie kampeerplaatsen heeft. Elke kampeerplaats heeft een eigen douche en toilet, electriciteit en verlichting
Uitrusten kan bij het gemeenschappelijke zwembad.
Reistijd: 4 uur
kamperen bij Okonjima Plains Camp

14

Dag 14: Terug naar Windhoek

Op de terugweg naar Windhoek kunnen we stoppen bij de markt van Okahandja. De markt biedt een uitgelezen mogelijkheid om ambachtelijk houtsnijwerk te kopen. Na het terugbrengen van de huurwagen worden we afgezet bij de luchthaven voor onze terugvlucht.

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Solitaire Desert Farm
Solitaire - 1 nacht
 
Cornerstone Guesthouse
Swakopmund - 2 nachten
 
Mowani Mountain Camp
Twyfelfontein - 2 nachten
 
Palmwag Lodge
Palmwag - 1 nacht
 
Okaukuejo Rest Camp
Etosha - 1 nacht
 
Halali Rest Camp
Etosha - 1 nacht
 
Namutoni Rest Camp
Etosha - 1 nacht
 
Okonjima Plains Camp
Okonjima - 1 nacht
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven
 • ontvangst en briefing door Nederlandstalige contactpersoon
 • huurauto Toyota Hilux Double Cabin 4x4 met GPS en onbeperkte kilometers
 • extra brandstoftank en basisverzekering (extra verzekeringen ter plaatse af te sluiten)
 • gedetailleerd roadbook

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies
 • toegang Sossusvlei: €6 per persoon / €1 per voertuig
 • toegang Etosha National Park: €6 per persoon / €1 per voertuig

Algemeen

Geld

De lokale munteenheid is de Namibische dollar (N$). 1 euro komt ongeveer overeen met 16 NAD.

Tijdsverschil

Wanneer u naar Namibië reist, zal het tijdsverschil slechts een beperkte invloed hebben op uw vakantie. Het tijdsverschil blijft beperkt tot één uur.
In de zomer is het in Namibië slechts één uur vroeger dan in België. Wanneer u in de winter naar Namibië reist, dient u er rekening mee te houden dat het in Namibië één uur later is dan in België.

Elektriciteit

De netspanning in Namibië bedraagt doorgaans 220V. Een reisstekker type D of M is onmisbaar wanneer u naar Namibië reist.

Communicatie

Luchtpost doet er gemiddeld een week over om van Namibië naar België vervoerd te worden.
Namibië heeft een goed openbaar telefoonnetwerk. In elk dorp zijn er openbare telefoons terug te vinden. U kan hiervan gebruik maken indien u beschikt over een telefoonkaart. Deze zijn verkrijgbaar in de voornaamste postkantoren en supermarkten.
Het mobiele netwerk beperkt zich echter tot binnen de steden; hierbuiten is het bereik slechts beperkt.

Internet

In de steden Windhoek, Swakopmund en Opuwe zijn verschillende internetcafés terug te vinden. De meeste hotels en lodges beschikken over een WiFi-verbinding.

Transport

In Namibië wordt er links gereden op de baan. Ongeveer 15% van de Namibische wegen zijn verhard. Uitsluitend in de hoofdstad Windhoek is een autosnelweg gelegen. Aangezien er slechts enkele passagierstreinen door Namibië rijden, biedt de nationale spoorwegmaatschappij Transnamib ook luxueuzere treinen aan voor toeristen: de Desert Express. Een ander populair transportmiddel voor toeristen zijn de minibussen. Deze worden gerund door private personen. Binnen een stad rijden er ook heel wat taxi’s rond.

Visum

Indien uw verblijft zich beperkt tot maximum drie maanden is er geen visum vereist om te kunnen reizen naar Namibië. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden na de datum van vertrek uit het land.

Gezondheid

Inentingen

Alvorens naar Namibië te reizen, dient u zich te laten beschermen tegen Hepatitis A. Ook wordt er aangeraden om u te laten inenten tegen buiktyfus. Ook een update van polio, tetanus en difterie is geen overbodige luxe.

Ziekenhuizen en dokters

Indien u medische verzorging nodig hebt tijdens uw reis, kan u hiervoor best terecht in de hoofdstad Windhoek. Het personeel heeft een goede medische kennis; ook de hygiënische omstandigheden zijn er goed.

Klimaat

Klimaat

Aangezien Namibië op het zuidelijke halfrond ligt, zijn de seizoenen er tegengesteld aan de onze. Wanneer het bij ons zomer is, is het in Namibië winter en omgekeerd. In de Namibische zomermaanden valt er nagenoeg geen regen. De temperatuur kan er behoorlijk oplopen, zeker in de woestijn. Toch vallen deze warme temperaturen goed mee aangezien de luchtvochtigheid er erg laag is. Tijdens de Namibische winter zijn de temperaturen overdag zeer aangenaam. ’s Avonds kan het er echter wel behoorlijk afkoelen.

Beste reistijd

Van oktober tot half december is de beste periode om naar Namibië te reizen. In deze maanden heb je geen last van overvloedige regen of schoolvakanties. Bovendien zijn de temperaturen er dan ook het hoogste. Afhankelijk van waar je naartoe reist, schommelen de temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Van januari tot april, heb je het meeste kans op regen. Hoe noordelijker je je begeeft in Namibië, hoe groter de kans op neerslag wordt.

Cultuur

Religie

80 tot 90 procent van de Namibische bevolking is Christen. Op het platteland zijn er heel wat volgelingen van animisme. Slechts een beperkt deel van de bevolking sluit zich aan bij het Jodendom of de Islam.

Taal

De officiële taal in Namibië is het Engels. In tegenstelling tot haar buurlanden, koos Namibië voor slechts één officiële landstaal. Toch worden er in de praktijk heel wat talen gebruikt; zo spreekt ongeveer de helft van de bevolking Oshiwambo als moedertaal.

Handig om weten

Gewoontes

Namibië staat bekend om haar erg diverse keuken. Ook voor mensen die houden van het culinaire aspect, is Namibië de place to be. Verspreid over het land, worden er andere bereidingswijzen gebruikt; zo wordt er aan het eten telkens een compleet andere smaak gegeven.
Een kerkdienst bijwonen blijft voor de Namibische bevolking een populaire gebeurtenis. Zij zien dit niet enkel als een religieuze verplichting; het is een gemeenschapsgebeuren waar je vrienden en familie ontmoet. Sommigen kerken hebben tot drie diensten per week.

Overige weetjes

 • Namibië is zonder twijfel een Paradijs voor fotografen. De mooie natuurtaferelen zorgen voor buitengewone foto’s. Let wel op, sommige stammen op toeristische routes vragen geld wanneer u hen wenst te fotograferen
 • Het geven van een fooi is gebruikelijk in Namibië. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan u stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.
 • In Namibië geldt er een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en/of plantensoorten. Wanneer uw souvenir een CITES-certificaat bevat, is er doorgaans geen probleem.