Zuid-Afrika

De natuur in Zuid-Afrika is op veel plaatsen ongerept. Het land telt 19 nationale parken en diverse wildparken, het ene gebied nog spectaculairder dan het andere. Daarnaast zijn er steeds meer privéparken die je kan bezoeken tijdens een natuurvakantie in Zuid-Afrika.

Het Kruger National Park is het bekendste wildpark en tevens ook het grootste van heel Zuid-Afrika, naast de Big Five spot je er honderden dier- en vogelsoorten. Daarnaast heb je de Blyde River Canyon, een van de meest indrukwekkende kloven in Afrika. In Kwazulu Natal kan je genieten van de giraffen en zebra’s. Ook kan je er meer dan 400 vogelsoorten, waaronder roze flamingo's, spotten. Naast watervogels komen er nijlpaarden voor. In Camdebo National Park kan je dan weer antilopen, struisvogels, de witstaart-gnoe en zelfs de Kaapse buffel en de bergzebra observeren. De mooiste watervallen vind je in het Augrabies Falls National Park. In Oostkaap vind je de Big Five terug en in het Addo National Elephant park kan je de Big Seven (Big Five plus walvis en witte haai) van Afrika waarnemen.

Algemeen

Geld

De officiële munteenheid van Zuid Afrika is de Zuid Afrikaanse rand. Een Zuid Afrikaanse rand is 0,06 euro waard. Eén euro is ongeveer 16,50 rand waard. Zuid Afrika heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

Tijdsverschil

In onze zomermaanden is er geen tijdsverschil tussen België en Zuid-Afrika, gedurende onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Europese stekkers passen niet in het stopcontact en de typische Zuid-Afrikaanse driepoot is zelden in wereldstekkers te vinden. De juiste verloopstekkers kun je in bijna iedere supermarkt in Zuid-Afrika aanschaffen. Verder is het aangeraden een zaklamp mee te nemen op je reis door Zuid-Afrika.

Communicatie

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wilt bellen draai je eerst 09. Vervolgens draai je de code van het land dat je wilt bellen (bv. voor België 32).
Afgezien van enkele vergeten afgelegen plaatsen is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Koop best een simkaart ter plaatse of huur een GSM.

Internet

In bijna heel Zuid-Afrika is het mogelijk om te internetten. In elke stad vind je internetcafés en ook in veel hotels is het mogelijk om voor 25 Rand per uur (iets meer dan drie euro) gebruik te maken van het Internet.

Transport

Openbaar vervoer zoals wij dat in België kennen bestaat niet in Zuid-Afrika. Treinen en bussen rijden zeer onregelmatig en een auto huren is prijzig. Ook is het zeker even wennen aan de Afrikaanse rijstijl. De kosten voor een taxi kunnen aardig oplopen. De minibus-taxi (12 personen) vormt een mooi en betaalbaar alternatief. Ter info, een taxirit van 10 km kost doorgaans 200 Rand, hetzelfde ritje per minibus taxi 5 Rand.

Visum

Belgische reizigers hoeven geen visum voor een toeristische reis van minder dan 90 dagen. Op voorwaarde dat je over een geldige reispas tot ten minste 30 dagen na de reis en twee vrije bladzijden beschikt. Daarenboven moet je ook over een retourticket beschikken. Bij twijfel contacteer je best de Ambassade van Zuid-Afrika (www.southafrica.be).

Gezondheid

Inentingen

Inenting tegen de gele koorts is slechts nodig voor personen die gedurende hun reis passeren door de Gele-Koorts-Gordel van Afrika of Zuid-Afrika. De volgende vaccinaties worden echter aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen Hepatitis A(besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. Bij twijfel, contacteer je best je huisarts of het Instituut voor tropische geneeskunde.

Ziekenhuizen en dokters

Zuid-Afrika telt twee soorten ziekenhuizen: staatshospitalen en privé-hospitalen. De kwaliteit van de medische zorgverlening is in beide gevallen hoogstaand; al moet je in staatshospitalen rekening houden met een wachttijd voor niet-dringende behandelingen. Privé-hospitalen hebben meer personeel, zijn vaak moderner en de patiëntenkamers zijn er veel comfortabeler. Het is aangeraden je aansluitingskaart van Eurocross of de polis van een reisbijstandsverzekering te tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis. Zonder een reisverzekering zal men jou niet opnemen in een privé-hospitaal, tenzij je een kredietkaart met hoge limiet hebt of opname medisch gezien hoog dringend is.

Klimaat

Klimaat

Aangezien Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen er tegengesteld aan de onze. Van december tot maart is het zomer in Zuid-Afrika. Aan de kust is het er gemiddeld 25 graden, landinwaarts is de gemiddelde temperatuur in de zomer 30 graden. Het westelijke gedeelte van het land, waar ook de Kalahariwoestijn ligt, is het warmste deel van Zuid-Afrika. In de zomermaanden loopt de temperatuur hier gemakkelijk op tot 35 graden. Langs de Indische oceaan is het in de zomermaanden zwoel en tropisch. Van juni tot september is het winter in Zuid-Afrika. In deze periode daalt het kwik tot ongeveer 20 graden.

Beste reistijd

Zuid-Afrika is het hele jaar door een goede reisbestemming. Indien je graag op safari wenst te gaan, is het raadzaam dit te doen tegen het einde van de lente, in de maanden augustus of oktober. Als natuurliefhebber, zijn ook de bloemen op hun mooiste in de maand augustus. Het voorjaar en de herfst zijn dan weer de ideale periode om rond te trekken door Zuid-Afrika; de zomers kunnen er vaak nogal heet worden.

Cultuur

Religie

In iedere stad of in ieder dorpje staat wel een kerk, een moskee of een synagoge. De diversiteit aan verschillende geloofsrichtingen in Zuid-Afrika is talrijk. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Zuid-Afrikanen. 80% behoort tot de christelijke kerk. Niet alleen het Christendom met zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het Hindoeïsme, Jodendom en de Islam komen veelvuldig voor onder de bevolkingsgroepen.

Taal

Er worden veel verschillende talen gesproken in Zuid-Afrika. De twee voornaamste talen zijn het Afrikaans en het Engels; deze zijn van Germaanse oorsprong. De andere talen zijn Bantoe-talen. Verder zijn Portugees, Duits en Frans veelgebruikte immigrantentalen.

Handig om weten

Gewoontes

  • Groeten: vriendelijkheid en gastvrijheid zijn twee centrale waarden in Zuid-Afrika. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met ‘How are you?’ (Hoe gaan dit?). ‘Fine, thank you’ (Baie goed, dankie) volgt als antwoord. Handen schudden is voor Zuid-Afrikanen erg van belang: eerst maken de handen contact, daarna wordt de duim gepakt en daarna weer de handen. Tijd speelt een minder strikte rol dan in België; voor informele afspraken geldt doorgaans een marge van een kwartier.
  • Kledij: kleding van stedelingen is vergelijkbaar met Belgische zomermode. Mannen dragen een jeans met een T-shirt en (in mindere mate) een hemd. De korte broek is een discutabel kledingstuk: voor mannen wordt deze gedragen met kniehoge sokken. In de Afrikaanse cultuur wordt de korte broek als kinderlijk gezien, een schande voor een volwassen man. Volwassen Afrikaanse vrouwen geven de voorkeur aan gekleurde jurken. Jongens en meisjes zijn op schooldagen gekleed in uniform. Zuid-Afrikanen geven de voorkeur aan dragen van comfortabele kleding. Voor formele bijeenkomsten wordt deze ingeruild voor stijlvolle jurken en pakken met stopdas of vlinderdas.
  • Strand: op bekende stranden als Margate, Pennington, Plettenberg Bay, Port Alfred, Salt Rock, Scottburgh, Shelly Beach, Sodwana Bay, Umhlanga en Umkomaas dragen badgasten moderne zwemkleding. Dit houdt in, dat voor mannen een boxershort volstaat. Vrouwen kunnen hier probleemloos bikini's dragen. Wees terughoudend op de stranden van plattelandsgebied, met name die van voormalige 'homelands' Transkei en Ciskei.

Overige weetjes

  • Water: kraantjeswater is in principe overal drinkbaar, maar het heeft meestal een andere smaak dan bij ons. Om hygiënische redenen kan je misschien toch maar best mineraal water of bronwater uit flessen drinken.
  • In Zuid Afrika zijn fooien de gewoonte bij dienstverlenende mensen. Deze fooien mogen slechts een beperkt bedrag inhouden.
  • In geval van nood, kan je gebruik maken van volgende alarmnummers: Politie/Brandweer (10111), Ambulance (10177).