Tanzania

Tanzania is gelegen is Oost-Afrika, net onder de evenaar. Het is een van de mooiste landen van Afrika. Behalve een groot aantal verschillende wilde diersoorten, heeft Tanzania ook een grote verscheidenheid aan natuur; tropisch regenwoud, moerassen, rivieren, meren en zelfs bergachtige gebieden behoren tot het mooie landschap. Aan de oostelijke helft van het land ligt de Indische Oceaan. Zanzibar en Pemba zijn twee eilanden die bij Tanzania horen. De hoogste berg van het land – en van Afrika- vind je op de grens met Kenia; de Mount Kilimanjaro (maar liefst 5895 meter hoog).
In Tanzania zijn er vele wildreservaten en Nationale Parken, o.a. zebra’s, olifanten, giraffes en nijlpaarden kruisen er je pad.

Algemeen

Geld

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Schilling. Toch is het handig om ook Amerikaanse Dollars mee te nemen. Deze kunnen lokaal eenvoudiger worden omgewisseld. Wanneer u afgelegen gebieden bezoekt, is het aan te raden extra cash geld mee te nemen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomermaanden is het in Tanzania 1 uur later dan in België. Tijdens de winter bedraagt dit verschil twee uur. Tanzania valt in de tijdzone UTC +3.

Elektriciteit

Tanzania heeft een netspanning van 230V. Het is aan te raden een verloopstekker (reisstekker type D of G) mee te nemen.

Telefoon

De landcode van Tanzania is +255. Wat betreft telefonie heeft Tanzania een behoorlijk sterk netwerk gecreëerd. Alleen in uiterst afgelegen gebieden is er slechts een beperkt bereik beschikbaar. Het is behoorlijk duur om vanuit Tanzania naar Europa te bellen. Hotelketens of lokale diensten rekenen vaak een hoge prijs aan. Bellen met je eigen GSM is indien mogelijk de meest voordelige optie.

Internet

In vele steden vind je internetcafés. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan, al is deze vaak gecentraliseerd in de lobby van het hotel.

Transport

Om je in Tanzania te verplaatsen, is de bus het meest aangewezen vervoermiddel. Er zijn heel wat verschillende maatschappijen die naar alle hoeken van het land rijden. Tijdens deze busritten bevind je je in het midden van de lokale bevolking. De bussen worden vaak letterlijk helemaal vol ‘geladen’. Een andere mogelijkheid om je in het land te verplaatsen is per trein. Het spoorwegennetwerk is echter slecht onderhouden; dit heeft tot gevolg dat de treinen vaak met grote vertragingen rijden. Het huren van een auto wordt afgeraden; de plaatselijke wegen zijn in zeer slechte staat.

Visum

Om als toerist naar Tanzania te reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Dit dien je aan te schaffen alvorens je naar het land reist. Het visum kan je aanvragen via de ambassade van Tanzania. Je vliegticket moet geboekt zijn vooraleer je een visum kan aanvragen. Een kopie van je vluchtschema is vereist. Het aanvragen van een toeristenvisum duurt doorgaans om en bij de 5 werkdagen. Je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn na aankomstdatum in het land.

Gezondheid

Inentingen

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je de grens oversteekt vanuit een ander Afrikaans land. Toch wordt deze vaccinatie sterk aangeraden wanneer je van Europa reist. Ook een inenting tegen DTP, Hepatitis B en een preventieve Malariakuur zijn aangeraden.

Ziekenhuizen en dokters

De lokale gezondheidszorg is van wisselende kwaliteit. Wanneer u een ziekenhuis dient te bezoeken, is het aan te raden om indien mogelijk naar een van de grotere steden te reizen. In de kleinere, afgelegen dorpjes zijn medicatie en dokters schaars.

Klimaat

Klimaat

De temperatuur in Tanzania schommelt het hele jaar door tussen 20 en 30 graden. In de kuststreek is het in Tanzania aangenaam warm. In de noordelijke bergen is het er een stukje koeler, de temperatuur ligt er gemiddeld 10 graden lager dan in de rest van het land. Tussen maart en mei en tussen oktober en december kent Tanzania een regenseizoen; al is deze tweede regenperiode vaak milder.

Beste reistijd

Tussen juni en september is het Afrikaanse land op zijn mooiste. Deze periode ideaal om het land te bezoeken, je vermijdt er de hoogste temperaturen én het regenseizoen.

Cultuur

Religie

35 procent van de Tanzanianen is Moslim. In Zanzibar loopt dit percentage op tot ongeveer 95% van de bevolking. Ruim een kwart van de bevolking zweert trouw aan inheemse Goden; zij vereren de natuur. Toch mengt deze geloofsovertuiging zich vaak met andere godsdiensten.

Taal

De officiële taal in Tanzania is Swahili. Naast deze taal wordt er ook Engels, Frans en Spaans gesproken.

Handig om weten

Gewoontes

Tanzania telt meer dan 120 stammen die in vrede naast elkaar leven. Dit is te danken aan President Nyerere die het belang van een stam naar achter schoof, en het nationalisme naar voren door Swahili uit te roepen als officiële landstaal.
Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de Oost-Europeaanse volkeren. De bevolking gebruikt dit als een uiting van zowel vreugde als verdriet. Ook wordt er aan de hand van dans en muziek geprobeerd de Goden gunstig te stemmen en zo een rijke jachtbuit binnen te halen. De bevolking maakt de muziekinstrumenten vaak zelf; dierlijke producten zoals hoorns liggen hiervan aan de basis.

Overige weetjes

  • Het is aan te raden beschermingsproducten tegen muggen en andere insecten mee te nemen. Bij zonsopgang en –ondergang zijn muggen vaak het meest actief. Indien mogelijk is het dragen van kledij met lange mouwen erg aangeraden.
  • Leidingwater vermijd je er beter. Koop steeds flesjeswater in een winkel.
  • In lokale restaurants wordt er geen fooi verwacht. In de meer toeristische gebieden vaak wel. Een eerlijke fooi bedraagt ongeveer 10% van het totale bedrag. Lokale dienstverleners zoals taxichauffeurs, kofferdragers of kamermeisjes kunnen een fooi goed gebruiken.
  • In Tanzania geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van een beschermde dier- of plantensoort.
  • De kuststrook van Tanzania en het eiland Zanzibar wordt door een groot deel bewoond door Moslims. Uit respect draag je hier best kledij met lange mouwen en een lange broek/rok.