Namibië

De natuur in Namibië is op zijn zachts uitgedrukt indrukwekkend. Behalve een ruime variatie aan verschillende natuurparken, heeft Namibië ook een zeer grote verscheidenheid aan diersoorten.

Namibië is met een oppervlakte van 825.000 km2 en slechts 2.128.000 inwoners (2,5 mensen per vierkante kilometer) het op één na dunst bevolkte land ter wereld, hetgeen maakt dat dat je er een ongeëvenaard gevoel van vrijheid en ruimte vindt: een zinderende leegte!
Namibië is gezegend met prachtige natuur: een overvloedige fauna en flora, de hoogste zandduinen ter wereld, de op één na diepste canyon ter wereld, een prachtige kustlijn, Etosha National Park met de big Five, de Kalahari woestijn, groene bergen... Bovendien biedt het land een diversiteit aan stammen, rassen en culturen.
De zon schijnt bijna altijd, de bevolking is vriendelijk, het eten heel lekker en de accomodatie van zeer hoog niveau. Reizen in Namibië is veilig, er zijn weinig tropische ziekten en diensten als communicatie zijn goed ontwikkeld. Sinds de onafhankelijkheid in 1990 is het Engels de enige officiële taal in Namibië hetgeen maakt dat het makkelijk is om met de plaatselijke bevolking te communiceren.

Algemeen

Geld

De lokale munteenheid is de Namibische dollar (N$). 1 euro komt ongeveer overeen met 16 NAD.

Tijdsverschil

Wanneer u naar Namibië reist, zal het tijdsverschil slechts een beperkte invloed hebben op uw vakantie. Het tijdsverschil blijft beperkt tot één uur.
In de zomer is het in Namibië slechts één uur vroeger dan in België. Wanneer u in de winter naar Namibië reist, dient u er rekening mee te houden dat het in Namibië één uur later is dan in België.

Elektriciteit

De netspanning in Namibië bedraagt doorgaans 220V. Een reisstekker type D of M is onmisbaar wanneer u naar Namibië reist.

Communicatie

Luchtpost doet er gemiddeld een week over om van Namibië naar België vervoerd te worden.
Namibië heeft een goed openbaar telefoonnetwerk. In elk dorp zijn er openbare telefoons terug te vinden. U kan hiervan gebruik maken indien u beschikt over een telefoonkaart. Deze zijn verkrijgbaar in de voornaamste postkantoren en supermarkten.
Het mobiele netwerk beperkt zich echter tot binnen de steden; hierbuiten is het bereik slechts beperkt.

Internet

In de steden Windhoek, Swakopmund en Opuwe zijn verschillende internetcafés terug te vinden. De meeste hotels en lodges beschikken over een WiFi-verbinding.

Transport

In Namibië wordt er links gereden op de baan. Ongeveer 15% van de Namibische wegen zijn verhard. Uitsluitend in de hoofdstad Windhoek is een autosnelweg gelegen. Aangezien er slechts enkele passagierstreinen door Namibië rijden, biedt de nationale spoorwegmaatschappij Transnamib ook luxueuzere treinen aan voor toeristen: de Desert Express. Een ander populair transportmiddel voor toeristen zijn de minibussen. Deze worden gerund door private personen. Binnen een stad rijden er ook heel wat taxi’s rond.

Visum

Indien uw verblijft zich beperkt tot maximum drie maanden is er geen visum vereist om te kunnen reizen naar Namibië. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden na de datum van vertrek uit het land.

Gezondheid

Inentingen

Alvorens naar Namibië te reizen, dient u zich te laten beschermen tegen Hepatitis A. Ook wordt er aangeraden om u te laten inenten tegen buiktyfus. Ook een update van polio, tetanus en difterie is geen overbodige luxe.

Ziekenhuizen en dokters

Indien u medische verzorging nodig hebt tijdens uw reis, kan u hiervoor best terecht in de hoofdstad Windhoek. Het personeel heeft een goede medische kennis; ook de hygiënische omstandigheden zijn er goed.

Klimaat

Klimaat

Aangezien Namibië op het zuidelijke halfrond ligt, zijn de seizoenen er tegengesteld aan de onze. Wanneer het bij ons zomer is, is het in Namibië winter en omgekeerd. In de Namibische zomermaanden valt er nagenoeg geen regen. De temperatuur kan er behoorlijk oplopen, zeker in de woestijn. Toch vallen deze warme temperaturen goed mee aangezien de luchtvochtigheid er erg laag is. Tijdens de Namibische winter zijn de temperaturen overdag zeer aangenaam. ’s Avonds kan het er echter wel behoorlijk afkoelen.

Beste reistijd

Van oktober tot half december is de beste periode om naar Namibië te reizen. In deze maanden heb je geen last van overvloedige regen of schoolvakanties. Bovendien zijn de temperaturen er dan ook het hoogste. Afhankelijk van waar je naartoe reist, schommelen de temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Van januari tot april, heb je het meeste kans op regen. Hoe noordelijker je je begeeft in Namibië, hoe groter de kans op neerslag wordt.

Cultuur

Religie

80 tot 90 procent van de Namibische bevolking is Christen. Op het platteland zijn er heel wat volgelingen van animisme. Slechts een beperkt deel van de bevolking sluit zich aan bij het Jodendom of de Islam.

Taal

De officiële taal in Namibië is het Engels. In tegenstelling tot haar buurlanden, koos Namibië voor slechts één officiële landstaal. Toch worden er in de praktijk heel wat talen gebruikt; zo spreekt ongeveer de helft van de bevolking Oshiwambo als moedertaal.

Handig om weten

Gewoontes

Namibië staat bekend om haar erg diverse keuken. Ook voor mensen die houden van het culinaire aspect, is Namibië de place to be. Verspreid over het land, worden er andere bereidingswijzen gebruikt; zo wordt er aan het eten telkens een compleet andere smaak gegeven.
Een kerkdienst bijwonen blijft voor de Namibische bevolking een populaire gebeurtenis. Zij zien dit niet enkel als een religieuze verplichting; het is een gemeenschapsgebeuren waar je vrienden en familie ontmoet. Sommigen kerken hebben tot drie diensten per week.

Overige weetjes

  • Namibië is zonder twijfel een Paradijs voor fotografen. De mooie natuurtaferelen zorgen voor buitengewone foto’s. Let wel op, sommige stammen op toeristische routes vragen geld wanneer u hen wenst te fotograferen
  • Het geven van een fooi is gebruikelijk in Namibië. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan u stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.
  • In Namibië geldt er een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en/of plantensoorten. Wanneer uw souvenir een CITES-certificaat bevat, is er doorgaans geen probleem.